Zwarte Bonen Brownies

Ongezond snoep kun je soms heel goed ombouwen tot een lekker gezond tussendoortje. Neem nu deze brownies.

Daarin zijn bloem en suiker – die alleen ‘lege’ koolhydraten leveren – vervangen door zwarte bonen en dadels.

Zwarte bonen zijn rijk aan eiwitten, complexe koolhydraten en vezels en dadels leveren behalve suiker ook vezels.

Hier kun je dus met een gerust hart lekker van snoepen. Niet te veel tegelijk, want ook de calorieën tellen natuurlijk.

Wat heb je nodig?

  • 150 g extra pure chocolade (>70% cacao), in stukjes
  • 150 g walnoten
  • 200 g medjool dadels zonder pit
  • 2 blikken zwarte bonen (à 400 g), goed uitgelekt
  • 125 g zachte roomboter of kokosolie
  • 4 eieren
  • 2 theelepels vanillepoeder
  • 2 eetlepels (rauwe) cacao
  • 50 ml sterke espressokoffie
  • keukenmachine
  • handmixer met gardes
  • vierkante metalen bakvorm (20×20 cm), ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Hoe maak je zwarte bonen brownies?

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een pan een laag kokend water aan de kook. Doe de stukjes chocolade in een kom.

Hang deze in de pan boven het kokende water en laat de chocolade al roerend smelten. Laat de chocolade afkoelen tot nog net vloeibaar.

2. Hak de walnoten in de keukenmachine in grove stukjes. Doe ze over in een kommetje.

Maal daarna de dadels in de keukenmachine fijn. Doe ze ook over in een kommetje. Pureer tot slot de bonen in de keukenmachine.

3. Klop in een beslagkom de boter of kokosolie en dadels met de handmixer in 5 minuten tot een romige crème. Klop één voor één de eieren erdoor.

Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de bonenpuree en de chocolade toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.

Klop tot slot de vanillepoeder, cacao en koffie erdoor en spatel driekwart van de walnoten erdoor.

4. Doe dit mengsel over in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Strooi tot slot de rest van de noten erover.

Bak de brownies in de oven in 30 minuten gaar. Laat de koek uit de oven afkoelen en snijd hem in vierkantjes van 4×4 cm.

Wat is de voedingswaarde?

PER STUKJE:

738 KJ / 176 KCAL

4 g eiwit

11 g koolhydraten

12 g vet waarvan 5 g verzadigd

4 g voedingsvezel

Meer van dit soort recepten maken?

FitChef Cover Klein

Heb jij weinig inspiratie in de keuken, en wil jij meer van dit soort lekker recepten zoals hierboven maken?

Dan is dit boek met eiwitrijke recepten wat voor jou!

  • 105 snel te bereiden eiwitrijke recepten (met voedingswaarde)
  • Ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes, nagerechten
  • Lijst met producten om altijd op voorraad te hebben
  • Achtergrondinformatie + tips & tricks voor gezond eten in de praktijk
  • Hardcover, 248 pagina’s
  • Eén van de best beoordeelde boeken op BOL.com

Ja! ik wil hier meer over weten!

Geef een reactie